Sprawozdanie merytoryczne Stowarzyszenia Kavkaz - 2023

Stowarzyszenie Kavkaz
NIP: 5252871636

Osiągnięcia w zakresie edukacji

W roku 2023 uruchomiliśmy nasz projekt – szkołę Kavkaz, edukację opartą na „Szkole w chmurze:, edukacji domowej. W ramach projektu 6 zawodników naszego klubu rozpoczęło edukację pod okiem nauczyciela zatrudnionego przez nasze stowarzyszenie. Nasi sportowcy odbywają dwa treningi dziennie, rano i wieczorem. Po pierwszym treningu otrzymują gorący posiłek, następnie odbywają edukację lub biorą udział w praktykach zawodowych w firmie elektronicznej IVITER.

Najważniejsze osiągnięcia sportowe

Nasz zawodnik Zelimkhan Mutsukhaev wszedł do kadry narodowej juniorów w zapasach w stylu wolnym. Zdobył on tytuł Mistrza Polski juniorów, następnie zdobył brązowy medal na międzynarodowym turnieju juniorskim w Bukareszcie (jako jedyny z polskiej kadry stylu wolnego!) oraz 8 miejsce na Mistrzostwach Europy. Wystartował również na Mistrzostwach Świata.

Kavkaz wygrał dwie Warszawskie Olimpiady Młodzieży – w stylu klasycznym oraz wolnym.

Aż 6 zawodników klubu zdobyło medale na Mistrzostwach Polski w roku 2023 – w tym trzy medale złote.

Klub zdobył liczne trofea na turniejach w klasyfikacji drużynowej – m.in. pierwsze miejsce na Międzynarodowych Mistrzostwach Polski U22 w zapasach w stylu wolnym oraz pierwsze miejsce na Otwartych Mistrzostwach Polski Sambo.

Na Mistrzostwach Polski Młodzików do lat 14 w zapasach w stylu wolnym, dopuszczonych mieliśmy trzech zawodników – wszyscy trzej zdobyli medale, złoto, srebro i brąz.

Złoto naszego zawodnika na Mistrzostwach Polski U15 – Ismail Erzanukaev, warto podkreślić, że aktualnie zawodnik ten posiada już polskie obywatelstwo sportowe, które nasze stowarzyszenie ufundowało.

Organizacja zawodów

W 2023 roku klub Kavkaz zorganizował:

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w zapasach w stylu wolnym U22

Otwarte Mistrzostwa Polski Sambo

Turniej dla dzieci 8-11 lat Sambo Kavkaz Cup

Imprezy te zgromadziły w sumie około 200 uczestników oraz setki kibiców. Finały zarówno Międzynarodowych Mistrzostw Polski w Zapasach, jak również Otwartych Mistrzostw Polski Sambo odbyły się z oprawą świetlną, dźwiękową, z wysokiej jakości transmisją online.

Wydarzenia zorganizowane przez nasz klub były pierwszymi zawodami, jakie kiedykolwiek organizowaliśmy. Były one próbą organizacji zawodów na zupełnie nowym poziomie.

Zapisz się na naszą listę mailingową

The subscriber's email address.